Kuva: Chasa Baudrand

Palestiina & Ukraina,
Ukraina & Palestiina

Hannu Reime - Uusi Sivu

 

"Ajattele niitä verivirtoja, joita ovat antaneet vuodattaa kaikki ne kenraalit ja hallitsijat, jotka sitten ovat voineet voittonsa kunniassa hetken hallita herroina murto-osaa tästä pisteestä. Ajattele sitä loputonta julmuutta, jota yhden kulman asukkaat tällä pixelillä ovat kohdistaneet heistä itsestään tuskin erottuviin asukkaisiin toisella kulmalla."

Näin kirjoitti tähtitieteilijä ja tiedekirjailija Carl Sagan tekstissään Pale, blue dot kolmen vuosikymmenen takaa katsellessaan valokuvaa, jonka avaruusluotain Voyager 1 oli ottanut maapallosta 6,4 miljardin kilometrin etäisyydeltä.

Kuvassa maapallo erottuu pienenä kalvakansinisenä pisteenä suunnattomassa avaruudessa, yksinäisenä hiukkasena, joka kuitenkin on meidän kaikkien koti, ainoa, joka meillä on:

"Sen pinnalla on elänyt jokainen, jota rakastat, jokainen, jonka tunnet, jokainen, josta olet ikinä kuullut, jokainen ihminen, joka koskaan on ollut olemassa. Valtavasta maailmankaikkeudesta ei löydy pienintäkään viitettä siihen, että joku tulisi pelastamaan meidät itseltämme. […] Ei ole mitään paikkaa, jonne lajimme voisi muuttaa […] Täällä meidän on tehtävä itseämme koskevat ratkaisut."

Nämä mietteet ovat yksinkertaisessa luonnollisuudessaan lähes banaaleja – ja silti syvällisiä. Kuluvan 2000-luvun synkissä tunnelmissa, ukrainalaisten ja palestiinalaisten tuhoamiseen tähtäävien sotien, uhkaavan ilmastokatastrofin, ydinsodan pelon ja militarismin ilmapiirissä niistä on tullut itselleni iltarukous, joka samaan aikaan tekee nöyräksi ja kohottaa mieltä sen jälkeen, kun on lukenut päivän uutiset ja varsinkin ne, jotka koskevat Gazaa ja Ukrainan sotaa.

 

Kuvareportaasi: Dignidad

Luis Bustamante - Uusi Sivu

Chilessä kansan tyytymättömyys kärjistyi lokakuussa 2019 alkaneeseen kansannousuun. Kansalaiset vaativat ihmisarvoista elämää, julkisia palveluja ja viime kädessä uutta perustuslakia nykyään voimassa olevan, diktaattori Augusto Pinochetin perustuslain sijaan. Sadat tuhannet ihmiset valtasivat kadut kuukausien ajan. Maan turvallisuuskoneisto tukahdutti mielenosoitukset kovaa väkivaltaa käyttäen.

 

Suomessa asuva, 35-vuotias chileläinen valokuvaaja Luis Bustamante valokuvasi mielenosoituksia kansannousun toisessa aallossa vuonna 2021.

 

Uusi Sivu -verkkojulkaisun kaikki jutut: