Rauhan, kulttuurin ja aktivismin  verkkojulkaisu

Machu Picchu Savoy teatterissa Chile 50-konsertissa 2023. Kuva: Luis Bustamante

Solidaarisuus ja kulttuuri yhdistävät

– Pand & Mapuche Finland käsi kädessä

JP (Juha-Pekka) Väisänen 

Mapuche Finland ja Pand järjestävät 29.9. yhteisen solidaarisuus- ja kulttuuritapahtuman Helsingissä Rauhanasemalla molempien järjestöjen toiminnan taloudelliseksi tueksi sekä rauhan ja ihmisoikeuksien edistämiseksi.

Rauhanaktivistien suosikit: Machu Picchu, Miguel Rojas ja Mikko Perkoila esiintyvät Mapuche Finlandin ja Pandin kaikille avoimessa ja maksuttomassa tilaisuudessa.

Tapahtuman tavoitteena on tehdä näkyväksi molempien järjestöjen toimintaa ja tavoitteita. Muusikko Rodrigo Rodríguezin mukaan Rauhanasemalla voidaan nauttia herkullista latinalaisamerikkalaista ruokaa, kuunnella hyvää musiikkia, nähdä kiinnostavia esityksiä ja tavata hyviä ihmisiä sekä edistää samalla työtä rauhan ja ihmisoikeuksien puolesta. "Tilaisuus varmasti motivoi meitä aktivisteja jaksamaan työssämme. Olisi hienoa, jos Rauhanaseman tilaisuus synnyttäisi uusia ideoita solidaarisuuskampanjoiksi," sanoo Rodríguez.

Rodríguezin mukaan molempia järjestöjä, Pandia ja Mapuche Finlandia, yhdistää toimiminen haastavissa olosuhteissa. Rodríguezin mukaan käsillä on vaikeita aikoja, aseellisia ja poliittisia konflikteja. Lisäksi Rodríguez on huolissaan luonnon ja ympäristön tilasta. "Planeettamme on täysin saastunut suurten yritysten toimesta, jotka eivät kunnioita alkuperäiskansojen kulttuuria eivätkä eläinten tai ihmisten elämää. Siksi meidän on yhdistyttävä, tiedostettava ja työskenneltävä yhdessä," sanoo Rodríguez.

"Me Mapuche Finlandin aktivistit elämme Suomessa ja työskentelemme luovilla aloilla. Olemme kärsineet konservatiivisen hallituksen tekemistä leikkauksista sosiaali- ja kulttuurialalla sekä sen rasistisesta viestistä. Pandia ja Mapuche Finlandia yhdistää se, että teemme työtä kansalaisjärjestöissä omalla erityisosaamisella: taiteella ja kulttuurisilla taidoilla monikulttuurisen ja solidaarisen Suomen puolesta. Tavoitteemme on luoda ja kehittää kulttuuria kaikille," sanoo Rodríguez.

Muusikko Rodrigo Rodríguez on yksi Mapuche Finlandin perustajajäsenistä. Luis "Chasa" Baudrand, Jorge Godoy ja Rodrigo Rodríguez perustivat Mapuche-kansan taistelua tukevan solidaarisuusjärjestön vuonna 1998. Järjestössä on chileläisiä ja suomalaisia sekä Mapuche-kansaan kuuluvia jäseniä. Kuvataiteilija Jorge Godoy on järjestön puheenjohtaja.

Rodríguezin mukaan Mapuche Finland on mielellään mukana taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden rauhanjärjestö Pandin kanssa edistämässä asioita, jotka yhdistävät molempia järjestöjä. "Olemme iloisia yhteistyöstä ja olemme onnistuneet järjestämään Pandin kanssa erilaisia tapahtumia, kuten solidaarisuusmielenosoituksia ja vetoomuksia, joista on ollut Mapuche Finlandille suuri tuki. Uskon yhteistyöhön solidaarisuus- ja ihmisoikeuskampanjoissa," sanoo Rodríguez.

Mapuche Finland vaatii: Hector Llaytul vapaaksi

Rodrigo Rodríguezin mukaan suurin osa chileläisistä tukee Mapuche-yhteisön tavoitteita ja taistelua. Kuitenkin Chilen nykyinen hallitus on rajannut Mapuche-yhteisöt asumaan tietyille alueille ja valvoo maan alkuperäisasukkaita Israelista ostetuilla huippuaseilla ja väkivaltateknologialla. "Mapuche-kansa jatkaa taisteluaan omien maidensa takaisin saamiseksi. Mapuche-organisaatioilla on erilaisia lähestymistapoja ja taistelutapoja käydä poliittista dialogia. On myös tahoja, jotka käyttävät aseellista taistelua ja sabotoivat metsäteollisuutta."

Rodríguez on hyvin kriittinen Chilen nykypolitiikalle ja sille, miten vallanpitäjät suhtautuvat maan alkuperäisväestöön. "Diktatuuri Chilessä kesti 17 vuotta, vuosina 1973–1990. 11. maaliskuuta 1990 Chile valitsi uuden presidentin, Patricio Aylwinin. Sen jälkeen, kun Chile palasi demokratiaan, mikään hallitus ei ole onnistunut ratkaisemaan Mapuche-ongelmaa, joka liittyy erityisesti oikeuteen maahan, jonka Chile on ryöstänyt. Mapuche Finland tuomitsee sen, ettei Chilessä kunnioiteta kansainvälisiä sopimuksia alkuperäiskansojen suhteen. Nykyinen Boricin hallitus on kääntynyt poliittisesti oikealle, säätänyt lakeja Chilen kapitalistien eduksi ja tukahduttanut Mapuche-kansaa. Tällä hetkellä Chilessä on vangittuna 58 Mapuchea eri vankiloissa. He ovat poliittisia vankeja. Äskettäin Mapuche-kansan korkein johtaja, Hector Llaytul, tuomittiin 25 vuodeksi vankeuteen. Hän on ollut sen jälkeen nälkälakossa. Mapuche Finland vaatii Hector Llaytulin vapauttamista," sanoo Rodríguez.

Mahdoton tilanne yhdisti Chilen kansan

Rodríguez alkoi tiedostaa yhteiskunnallisia asioita jo nuorena miehenä Chilessä. Pinochetin diktatuuri teki Rodríguezista poliittisen aktivistin. "Kuulun 80-luvun sukupolveen, joka nousi diktatuuria vastaan. Vuonna 1973 tapahtui vallankaappaus, olin silloin hyvin nuori. Taistelimme kaikilla rintamilla ja kaikilla tavoilla. Se oli jollain tavalla myös kaunis aikakausi, koska koko kansa yhdistyi samaan taisteluun. Olin Chilessä opiskelijajohtaja ja jouduin useaan otteeseen vankilaan. Onneksi sain sitten poliittisen turvapaikan Ruotsista vuonna 1982. Suomeen muutin Ruotsista vuonna 1994," sanoo Rodríguez.

Ruotsiin saavuttuaan Rodríguez keskittyi musiikkiin ja poliittiseen aktivismiin. "Osallistuin aktiivisesti ydinaseiden vastaiseen toimintaan ja rauhankampanjoihin. Kun saavuin Suomeen 30 vuotta sitten, aloin esiintyä kaduilla – kokemus oli ainutlaatuinen," sanoo Rodríguez.

Paljon musiikillisia vuosia edessä

Muusikko Rodrigo Rodríguez soittaa bändeissä, kuten Machu Picchu, Uña de Gato ja Delado International. Musiikin lisäksi Rodríguezille on tärkeää toimia sosiaalisessa mediassa, avata ihmisten silmät maailman vääryyksille, tiedostaa kasvava militarismi ja rauhan mahdollisuudet. Rodríguez haluaa vahvistaa ihmisten kykyä empatiaan ja solidaarisuuteen.

Machu Picchu -yhtyeen historia Suomessa on pitkä. Tänään yhtyeessä soittavat ja esiintyvät Pedro Castellón (Bolivia), Roberto Cueto (Chile), Tito Chauca (Peru), Mikko Nousiainen (Suomi) ja Rodrigo Rodríguez (Chile).

Machu Picchu soitti 30 vuotta sitten kaduilla ja oli suoraan yhteydessä ihmisiin. Myöhemmin bändi kehittyi ammatillisesti, sai hyvän managerin George Koppteffin ja nauhoitti kolme LP-levyä. "Machu Picchu esiintyi Suomen televisiossa. Konsertoimme ympäri Suomea. Ihmiset pitävät meistä ja muistavat meidät aina. Viime vuonna soitimme neljä konserttia Helsingissä, ja kaikki olivat loppuunmyytyjä. Meillä on yhä paljon musiikillisia vuosia edessä," sanoo Rodríguez.